Sunday, December 4, 2016

Kelahiran - Cara Meneran yang Betul semasa Bersalin





TIPS UNTUK BAKAL IBU
  1. Angkat kepala dagu cecah dada.
  2. Mata pandang perut
  3. Tangan pegang (bahagian kaki yang berhampiran buku lali)
  4. Masa teran jangan keluarkan suara atau menangis kerana ini akan membuatkan anda kurang tenaga dan lemah
  5. Masa teran tu jangan sesekali angkat punggung kerana ini akan mengakibatkan luka dan koyak yang besar di bahagian vagina
  6. Tarik nafas sedalam yang boleh dan teran macam nak buang air besar tanpa blow nafas anda.
  7. Teran sekuat yang terdaya selama yang boleh dan curi nafas kemudian sambung teran tiap kontraksi
  8. Tolak semasa kontraksi sahaja sebab masa tu baby pun gerak sama, jadi jangan buang masa
  9. Baca Bismillah, Selawat

Tips tambahan: kongsi lah tips ni dengan suami supaya dapat mengingatkan anda. Mungkin masa tu anda akan terlupa disebabkan menahan sakit. Bila suami dah tau senang lah dia memberi panduan kepada anda..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...