Friday, October 31, 2014

[ TIPS ] - Petua untuk menghilang penyakit migraine

Assalamualaikum dan salam Jumaat semua. :)

Alhamdulillah masih lagi diberi kesempatan untuk update blog comel ni..hihi. Okay kali ni Fizah nak share petua yang Fizah jumpa dalam Facebook siang tadi. 

Siapa yang ada masalah migrain ni boleh lah try petua yang Fizah nak share ni. Actually Fizah pun ada migrain jugak. Kalo dah kena migrain ni memang boleh jadi HULK la kan. Jom kita tengok satu persatu petua nak hilangkan migrain ni.


1. Merendam Tangan dalam Air Dingin
Merendam kedua-dua tangan anda di dalam air sejuk selagi anda boleh. Ini mungkin membantu melegakan kesakitan akibat migrain dengan cepat. Anda juga digalakkan untuk membuka dan menutup tangan anda semasa direndam di dalam air.


2. Berada Di Dalam Bilik gelap
Cuba untuk sentiasa bergelap di dalam bilik semasa serangan migrain. Cahaya tambahan dan berlebihan boleh mendatangkan sakit kepala.


3. Mengambil Sedikit Kafein

Satu jumlah kafein yang besar boleh menjadi tidak sihat tetapi jumlah yang kurang sebenarnya boleh bertindak sebagai ubat penahan sakit. Ambillah sedikit kafein semasa serangan migrain dan rasakan perbezaannya.


4. Carikan bahan-bahan berikut :
  • kacang hijau
  • lada hitam
  • garam kasar
Ketiga-tiga bahan tersebut diisi atas kertas surat khabar, kemudian pijak dengan kaki sambil berselawat, Insya Allah, migraine tersebut akan beransur hilang dan pulih seperti sediakala. Telah ramai pesakit berjaya pulih daripada migraine dengan mencuba kaedah ini. Allah yang menentukan kita hanya berusaha dan bertawakkal kepada Nya.

Selamat Mencuba .. :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...