Wednesday, October 8, 2014

7 Kriteria Dalam Memilih Protein Soya




Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organik


Kenapa soya mesti ditanam secara organik ?

Sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.


Kacang soya tu mestilah Non GMO (tak dihasilkan secara genetik)

Kenapa protein soya mestilah non genetik engineered ?

Sebab secara umumnya, kacang soya dari jenis genetik ni murah untuk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural. Dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara untuk menjimatkan kos dan semestinya menggunakan kacang soya yang dihasilkan secara genetik.

Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan.


Protein Soya mesti mengandungi 9 asid amino perlu

Badan memerlukan kesemua 9 asid amino perlu untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.


Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dengan air bukan dengan alkohol

Alkohol tu haram dan kalau dicuci dengan alkohol, ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone, up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru dan lain-lain. Isoflavones juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.


Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan

Soya yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. Sedangkan kalau kekurangan bahan-bahan ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.


Proses pembuatan protein soya sebaiknya tanpa pemanasan

Amino acids sangat sensitive dengan suhu yang panas. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result.


Soy isolate itu mesti ditambah dengan unsur kalsium. Kenapa? 

Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang. Oleh yang demikian, unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam protein soya untuk meneutralkan kembali serbuk soya tu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah kalsium yang cukup dalam produk mereka.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yang dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.