Friday, October 10, 2014

[ INFO ] - Cara Makan Vitamin Shaklee

Assalamualaikum dan Salam Jumaat semua.. Harap semua sihat hendaknya..

Baru dapat menghadap laptop untuk update blog yang comel lotei ni..hihi.. Actually badan hari ni agak penat sebab banyak sangat urusan rumah yang perlu dilakukan hari ni.. Anak pun dah dua orang kan.. Kalo yang sorang tido, yang sorang lgi belum tentu tido sekali..hihi

Oky kali ni Fizah nak share macam mana cara yang betul untuk makan vitamin Shaklee ni.. Bukannya apa kadang-kadang tu masih ramai pengguna yang tidak dapat jadual serta cara pemakanan yang betul. Jika cara makan pun tak betul macam mana kita nak dapat kesan yang optimum.. Bila tak dapat kesan yang memuaskan mulalah menyalahkan vitamin kan.. :)

So di bawah ni merupakan jadual makan vitamin Shaklee ya.. Jika anda nak mengetahui dengan lebih lanjut boleh la hubungi Fizah ya.. In Shaa Allah Fizah akan berikan konsultasi PERCUMA tanpa sebarang bayaran..




SELEPAS SARAPAN

Vitamin yang disarankan diambil pada waktu pagi ialah vitamin yang berfungsi untuk membekal tenaga iaitu :
  • Vitalea
  • B Kompleks
  • Vitamin C
  • ESP / Cinch / Meal Shakes

SELEPAS MAKAN TENGAH HARI

Kebiasaannya kita akan mengambil makanan berat pada waktu ini iaitu nasi dan lauk-pauk. Jadi pengambilan makanan yang berminyak akan membantu penyerapan vitamin larut lemak iaitu Vitamin A, D, E dan K. Sangat sesuai diambil :
  • Lecithin
  • Omega
  • Vitamin E
  • GLA (GLA tidak digalakkan diambil bersama vitamin E. Jika ambil kedua-duanya, ambil GLA selepas makan tengah hari dan Vitamin E selepas makan malam atau sebaliknya) 
  • CoQHealth Plus ~ sangat sesuai kepada mereka yang sering memandu jarak jauh...hilang terus rasa mengantuk tau :-)

SELEPAS MAKAN MALAM
  • Lecithin
  • Alfalfa 
  • Zink (Perlu diambil setiap hari hanya jika mengalami masalah keguguran rambut yang serius)

SEBELUM TIDUR
  • Ostematrix
  • ESP (Terutama untuk ibu menyusu)
  • Herblax (2 kali seminggu sahaja)

Tambahan :
  1. Nutriferon - seminggu satu sachet sahaja kecuali ketika rasa nak demam atau demam, boleh diambil setiap hari.
  2. Vivix - selepas makan

PENTING
  • Vitalea tidak boleh diambil Ostematrix atau susu
  • Vitamin E tidak boleh diambil bersama AlfalfaPastikan pengambilan air masak mencukupi - 2 hingga 3 liter

* Tidak semua vitamin disenaraikan di sini. Untuk jadual yang lengkap sila hubungi pengedar anda.

Kredit : mamafaiz

Sekian perkongsian dari Fizah untuk kali ini. Semoga ianya bermanfaat buat semua pembaca budiman. In Shaa Allah.


Untuk Info & Order:

Norhafizah Abd Halim
Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID - 881731
Email: purplepipery@yahoo.com

SMS/Whatsapp: 019 659 1541

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...