Wednesday, September 24, 2014

Baby Wearing ( BW )



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.. Alhamdulillah syukur sangat2 kerana masih lagi diberikan kesempatan untuk update blog baru ni.. Rasa macam xlolap nak tido bila pikir yang blog ni masih lagi ketandusan entry.. Bila x mengadap laptop macam-macam idea datang nak update blog..hihi

Entry kali ni Fizah nak share serba sedikit tentang Baby Wearing la.. Apa benda tu Baby Wearing ni? Hasil daripada meng ' google ' maka Fizah na story siket la apa sebenarnya Baby Wearing ni.. Jom kita baca sambil menimba ilmu pengetahuan ya kawan-kawan..





Apa itu BABYWEARER?


Babywearer adalah ORANG yang menggendong bayi menggunakan alat menggendong bayi ataupun baby carrier.


Apa itu BABYWEARING?

Babywearing itu pula adalah PERBUATAN menggendong bayi menggunakan alat menggendong bayi....


Apa itu BABY CARRIER?

Baby carrier bermaksud ALAT menggendong bayi yang diperbuat daripada kain.

Okay kawan-kawan nampak tak apa sebenarnya perbezaan antara tiga benda tu.. Jadi boleh nampak dengan jelas, babywearer ialah ORANG, babywearing ialah PERBUATAN, dan baby carrier ialah ALAT. 


Kelebihan BABY WEARING
  • Kebaikan dari sudut fisiologi di mana bayi yang digendong terbukti lebih mudah untuk tidur dan kurang menangis. 
  • Hubungan si pemakai dan si bayi akan lebih akrab kerana apabila si bayi dibelai rapat, bayi dapat membiasakan dirinya dengan pergerakan pemakai. Maka dgn itu, pakar kanak-kanak juga menyarankan kaedah ini kepada bayi pramatang, juga bayi yang memerlukan perhatian khas kerana kajian mendapati, bayi yang selalu disentuh serta dibelai menunjukkan tumbesaran lebih cepat dan lebih sihat 
  • Babywearing juga mengurangkan risiko SIDS dan enhances digestion 
  • Memudahkan untuk kita melakukan kerja rumah, membeli barang, dan sebagainya. Semua boleh dilakukan sambil menggendong baby.
  • Babywearing adalah jawapan kepada tempat yang tidak boleh diterokai oleh En.'Stroller'..hehe.

Okay kawan-kawan semua dah tahu dah kan apa itu Baby Wearing.. Lepas2 ni Fizah akan share kenapa Fizah memilih untuk Baby Wearing ni.. :)   

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...